Gebelik Tarama Testleri Ankara
Ortalama 40 hafta süren gebelik sürecinde, anne ve bebek sağlığının kontrol altında tutulabilmesi için aktif bir gebelik takibi gerekir. Bu gebelik takibi esnasında, hem bebeğin gelişiminin takip edilebilmesi, hem de annenin sağlığının kontrol edilmesi amacıyla, gebelik tarama testleri uygulanır. Uygulanan bu tarama testleri, bebeğin gelişimsel sürecinde herhangi bir problem olup olmadığı hakkında bilgi verir. Gelişimsel süreçte ortaya çıkabilme potansiyeli olan sorunların, erken teşhis edilmesini sağlar. Aynı zamanda, annede gelişebilecek ve hem annenin, hem de bebeğin sağlığını riske atabilecek hastalıkları da tarama testleri ile teşhis etmek mümkündür. Yazımızın devamında gebelik tarama testleri ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Gebelik tarama testleri Ankara için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.
Gebelik Tarama Testleri Ankara Nedir?
Gebelik sürecinde, anne ve bebeğin sağlığı hakkında bilgi edinmemizi sağlayan test ve tetkikler, gebelik tarama testleri olarak adlandırılır. Bu testler sayesinde, bebekte var olma riski bulunan gelişimsel problemler teşhis edilebilir ve bebek sağlığı hakkında bilgi edinilir. Ayrıca, anne adayında da gelişebilecek gebelik şekeri gibi hastalıkların, gebelik tarama testleri ile teşhisi mümkündür. Bu tür hastalıkların erken teşhis edilmesi, gebelik sürecinde anne ve bebek sağlının korunabilmesi için büyük önem taşır. Bu nedenle, gebelik tarama testleri, gebelik takibi boyunca mutlaka uygulanması önerilen testlerdir.
Gebelik Tarama Testleri Nelerdir?
Gebelik tarama testleri, hamileliğin belirli dönemlerde uygulanan, anne ve bebek sağlığı hakkında bilgi veren testlerdir. Rutin bir gebelik sürecinde uygulanan tarama testleri;
- İkili tarama testi,
- Üçlü tarama testi,
- Şeker yükleme testi,
- İdrar yolları enfeksiyonu testi,
- NST testi olarak karşımıza çıkar.
Ankara gebelik tarama testleri için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.
İkili Tarama Testi Nedir?
Gebelik sürecinin 10.-14. haftaları arasında uygulanan ikili tarama testi, birinci trimester tarama testi olarak da bilinir. İkili tarama testi, bebekte gelişebilecek kromozom anomalilerinin tespitinde yararlanılan bir testtir. Bu sayede, down sendromunun gebeliğin erken dönemlerinde teşhis edilmesi mümkün olur.
İkili Tarama Testi Nasıl Yapılır?
İkili tarama testi, 2000 yılından beri hem dünyada, hem de ülkemizde başvurulan bir yöntemdir. Yan pozisyonda yatarken, bebeğin ense arkasında bulunan saydam alanın ölçülmesi ile gerçekleştirilir. Aynı zamanda, anneden alınan kan örneği, PAPP-A ve serbest beta-hCG adı verilen iki hormon seviyesi yönünden değerlendirmeye tabi tutulur. İkili tarama testi kapsamında, bebeğin burun kemiği gelişimi ve kalbinde bulunan tiküspit kapağı ile karaciğerindeki duktus venozusun doppler ölçümleri de, kriter olarak değerlendirmeye katılabilir.
İkili Tarama Testinin Avantajları Nelerdir?
İkili tarama testi, hamileliğin erken dönemlerinde yapılabilmesi ve kromozom anomalilerinin tespitinde oldukça güvenilir bir yöntem olması açısından avantajlıdır. İkili tarama testi sonucu, down sendromu riski tespit edilen hastalar, daha ileri tetkikler için yönlendirilebilir. Kesin tanı konulan hastalarda ise gebeliğin erken dönemlerinde teşhis mümkün olduğu için gebeliğin sonlandırılması şansı ebeveyn adaylarına sunulmuş olur.
İkili tarama testi, çoğul gebelikler söz konusu olduğunda üçlü tarama testine oranla çok daha güvenilir sonuçlar vermektedir. Ancak, üçlü tarama testi ile saptanabilen nöral tüp defektelerini, ikili tarama testi ile saptamak mümkün değildir.
Üçlü Tarama Testi Nedir?
Gebeliğin 16. ve 18. haftaları arasında gerçekleştirilen üçlü tarama testi, anneden alınan kan örneği ile Alfa-fetoprotein (AFP), beta hCG ve u-Estriol seviyelerinin ölçülmesiyle gerçekleştirilir. Down sendromu gibi hastalıklara yol açabilen kromozom anomalilerinin tespitini mümkün kılan üçlü tarama testi, aynı zamanda nöral tüp defekte riski konusunda da bilgi verir. Bu sayede, bebeklerde omurilikte ve beyinde ortaya çıkabilecek gelişimsel problemlerin de tespit edilmesi sağlanır.
Şeker Yükleme Testi Nedir?
Gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında, annede gebelik şekeri riskine karşı şeker yükleme testi yapılır. Gebelik şekeri, daha önceden şeker hastalığı olmayan anne adaylarında, hamilelik sürecinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın erken teşhisi amacıyla, anne adayına 50 gram ya da 75 gram glikoz içeren bir su içirilerek şeker yüklemesi yapılır ve kandaki glikoz değeri ölçülür. Bu sayede, erken dönemde bariz semptomlar vermeyerek sonradan anne ve bebek sağlığını riski atabilecek şeker hastalığının teşhis edilmesi mümkün olur.
Gebelik Tarama Testleri Ankara Fiyatları 2021
Gebelik tarama testleri fiyatları, klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ankara gebelik tarama testleri fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.