Hafta Hafta Gebelik Ankara
Gebelik süreci, 40 hafta boyunca hem annede, hem de bebekte sürekli gelişim ve değişimin görüldüğü bir dönemdir. Oldukça özel bir deneyim olan bu süreç, beraberinde getirecekleri konusunda anne ve baba adaylarını heyecanlandırır. Bu nedenle, ebeveynler hafta hafta gebelik takibi yaparak, yaşanacak değişimleri bilmek isterler. Gebelik takibi, anne ve bebek sağlığının kontrol altında tutulabilmesi için de gerekli bir süreçtir. Bu süreçte, gebelik 1. trimester, 2. trimester ve 3. trimester olmak üzere, üç ana döneme ayrılarak değerlendirilir. Yazımızın devamında, hafta hafta gebelik hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Hafta hafta gebelik Ankara hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.
Gebelikte 1. Trimester Dönemi Nedir?
Hamileliğin ilk 12 haftasını kapsayan süreç, 1. trimester dönemi olarak adlandırılır. Bu süreç, anne adayında erken dönem hamilelik belirtilerinin de yaşandığı dönemdir.
- 1.Hafta: Sperm ve yumurta, fallop tüplerinde karşılaşır ve döllenme gerçekleşir. Döllenmiş yumurta, zigot adını alır.
- 2.Hafta: Yumurta hücreleri ve sperm hücreleri birleşmeye başlar.
- 3.Hafta: Vücutta hamilelik hormonlarının salgılanmaya başladığı dönemdir.
- 4.Hafta: Erken dönem hamilelik belirtileri yaşanmaya başlar. Sabah bulantıları, kusma, göğüslerde hassaslık ve şişlik, sık idrara çıkma yaşanabilir.
- 5.Hafta: Doktorunuzun önerisi dışında hiçbir ilaç, gıda takviyesi ya da bitkisel kökenli çaylar ya da vitaminleri kullanmayınız. Gebelik boyunca sürdüreceğiniz sağlıklı beslenme programına biran önce başlamanız gerekir. Kasık ve karın ağrıları olabilir.Bu dönemde bebeğin gelişimi hızlanır ve anne adayında ilerki zamanlarda artabilecek sık idrara çıkma aşırı salya oluşumu, aşerme, koku hassasiyeti, belirli yiyeceklerden tiksinme görülebilir. Bebek yaklaşık 3mm dir.
- 6.Hafta: Bebeğin uzuvları oluşmaya başlar. Göbek kordonu oluşur.boyu 4-6mm kadardır. 6. haftayı tamamladığında kalp atışları görülmeye başlar
- 7.Hafta: Anne karnındaki bebeğin, fetüs haline geldiği dönemdir. Bebeğin kalp atışları rahatlıkla gözlenebilir, beyin omurga, büyük damarlar, göz bağırsak.böbrek, karaciğer gibi önemli organlar gelişmeye başlar. Bebeğin boyu 7-8mm kadardır.
- 8.Hafta: Fetüs bu süreçte, ortalama 15 mm ve 1 gram boyutundadır.El, ayak, yüz, göz, burun ve kulaklar şekillenmeye başlar. Göz kapakları oluşur ama 26. haftaya kadar kapalıdır. Bulantı, kusma, halsizlik devam eder. Herhangi bir kanama durumunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
- 9.Hafta: Kas ve lif dokuları gelişir. Bebeğin boyu yaklaşık 2 cm kilosu da 2-3 gramdır. Başı büyük kafası öne eğik C şeklindedir. Ayak parmakları oluşur ve ayakları belirmeye başlar.
- 10.Hafta: Fetüsün boyu 3 cm’e ulaşır. Omurgası oluşmaya başlar kollar ve bacaklar uzar. Kese içerisinde hareket etmeye başlar. İlk idrarını da bu haftada yapmaya başlar. Bulantılarınız bu haftadan itibaren azalacak sizi biraz rahatlatacaktır.
- 11.Hafta: Boyu 60mm ağırlığı 8 gramdır.ilk kıl folikülleri kaşlarda oluşmaya başlar. Organların gelişimi tamamlanmış kulak zarı oluşmuş bebek dış dünyayı duyabilir hale gelmiştir.
- 12.Hafta: Boyu 80mm ağırlığı 14 gram kadardır.1. trimesterin sonu olan bu dönemde, hamileliğin ilk üç aylık süreci geride kalmış olur.Dikkat etmeniz gereken düşük tehdidi de bu haftanın tamamlanmasıyla oldukça azalmıştır. Yüz insan şeklini almaya başlar. Birbirine perde ile bağlı olan parmaklar ayrılır. Parmak izi ve tırnaklar oluşur. Karnınızın alt bölgesinde linea nigra denilen gebelik çizgisi oluşmaya başlar. Bu haftada önemli bir tarama testi olan ikili testinizi yaptırabilirsiniz
Gebelikte 2. Trimester Dönemi Nedir?
Hamileliğin 13-24. haftalar arasındaki dönemini kapsayan sürecine, 2. trimester denilmektedir. Erken gebelik semptomlarının geride bırakıldığı, bebeğin gelişiminin daha hızlı ilerlediği bir dönemdir.
- 13.Hafta: Boyu 100mm ağırlığı 20-25 gram kadardır. Göz, ağız ve burun, kulaklar tamamen oluşmuştur ve olması gereken yerdedir. Cinsiyet gelişimi tamamlanmıştır. Cildinizde gebelik maskesi denilen chloasma görülebilir. Karnınız belirginleşmeye başlayacağı için hamile kıyafetleri seçmeye başlayabilirsiniz. Gebeliklte bu haftadan itibaren cinsel hayatta renklenme ve hareketlenmeler olabilir.Bebeğinizin kemik gelişimi hızlandığı için D vitamini ve kalsiyum takviyesine başlayabilirsiniz.
- 14.Hafta: Bebeğin boyu 10-11cm’e, kilosu ise 40 grama ulaşır. Bebeğin henüz yağ tabakası gelişmemiştir. Lanuga denilen tüyler oluşmaya başlar. Bebeğiniz kafasını her iki yöne çevirebilir.Cinsel organlar gelişimini tamamlamıştır. Ellerini sıkça ağzına götürür. Rahat bir dönem olsa da horlama, burun kanaması yaşanabilir. Gebeliğiniz artık dışardan anlaşılır duruma gelmiştir. Bu konuyla ilgili yorumlar sizi mutlu edecektir. Kabızlık ve gaz sancıları, mide ekşimeleri olabilir.
- 15.Hafta: Bebek 12cm ve 60-70 gram ağrlığındadır. Gözleri kapalıdır ancak bebeğin ışığa duyarlılığı gelişmeye başlar. Siz hissetmeseniz de tekme atmaya başlamıştır. Dişetlerinizde çekilme ve kanamalar olabilir. Oluşabilecek çatlaklar için doktorunuzun önerdiği krem ve yağları kullanabilirsiniz. Artık sol yana yatmalısınız. böylelikle rahme giden kan miktarını artar ve bebek daha rahat eder.
- 16.Hafta: Bebeğiniz 13 cm ve 150 gram ağırlığındadır.16. Haftada bebeğiniz başını dik tutmaya başlayacaktır. Çevredeki seslere tepki vermeye başlayan bebeğinizin hareketlerini de rahatlıkla hissedebilirsiniz . Bebeğinizin cinsiyetini artık öğrenebilir alışverişe başlayabilirsiniz. 16-18 haftalar arası Üçlü testinizi yaptırmayı unutmayın.
- 17.Hafta: Bebeğiniz 18cm ve 160 gram ağırlığındadır. Bebğiniz yaklaşık mavuç içiniz kadardır.Annedeki kilo alımı, bebeğin hızlı gelişimiyle beraber artar. Beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.
- 18.Hafta:Bebeğiniz 20cm ve 210 gram ağırlığındadır. Dış dünyadaki sesleri duyan bebek buna tepki verir. Tekmeler ve yumruklar daha sertleşmiştir.
- 19.Hafta: Bebeğin boyu 22 cm’e ulaşır. Kilosu 250 gram kadardır. Bütün kasları gelişmiş, sinir sistemi tamamen oluşmuş durumdadır. Bu zamana kadar 3-6 kilo almış olabilirsiniz ama 6 kiloyu aşmamalısınız. Gebelikm boyunca en çok değişimi yaşayan memeler iyice dolgun ve hassas hale gelmiştir.
- 20.Hafta: Boyu 15-16,5cm kilosu 300-320 gramdır. Yutkunma hareketi ile birlikte sindirim sistemi gelişir. Bebeğinizle iletişimi hiç kesmeyin sizi duyor ve bundan oldukça mutlu. Rahminiz göbeğinizin hizasındadır. Kötü rüyalar ve kramplar yüzünden uyku bozuklukları görülebilir. Reflü şikayetleri artabilir. Ayrıntılı ultrasonunuzu yaptırabilirsiniz
- 21.Hafta: Bebekteki hızlı büyüme, bu dönemde görece yavaşlar.boyu yaklaşık 27 cm kilosu ise 380-400 gram arasındadır. Kaşları kirpikleri tamamen oluşmuştur. Bebeğiniz yutmayı ve boşaltmayı gayet güzel yapmaktadır.
- 22.Hafta: Akciğerlerin gelişimi ilerler, fakat solunum hala plasenta aracılığıyla yapılır. Baş popo mesafesi 30 cm kilosu ise 500 gram civarındadır. Bebekler bu haftadan itibaren ışığı algılayabilir.
- 23.Hafta: Bebeğin uzuvlarının gelişim süreci tamamlanır. Bu nedenle, anne artık bebeğin tüm hareketlerini rahatlıkla hissedebilir hale gelir.23. Haftada baş popo mesafesi 32 cm kilosu ise 550 gr civarındadır..
- 24.Hafta: 2. trimester döneminin sonudur. Böylece, hamileliğin ilk 6 ayı tamamlanış olur.boy 35cm Kilo 610-620 gr arasındadır. Bebek artık bu haftalarda uyuma ve uyanma alışkanlığı kazanır. 24. hafta viabilite için sınırdır bu haftada doğan bebekler uygun merkezlerde %50 oranında hayatta kalabilirler.
Gebelikte 3. Trimester Dönemi Nedir?
Hamilelik sürecinin 25-40. haftalarını kapsayan bu süreç, bebeğin oldukça hızlı bir gelişim gösterdiği bir dönemdir. Doğumla birlikte sonlanır.
- 25.Hafta: Bebeğin tad alma duyusu ve ağız kenarındaki sinirler gelişir. Böylece çiğneme fonksiyonuna hazırlık yapılmış olur.Bebeğin bel ve omurgaya basısından dolayı bel ağrıları olabilir. Şeker yükleme testini bu haftadan itibaren yaptırabilirsiniz
- 26.Hafta: Bebeğin boyu 36 cm’ye, kilosu ise 750 grama ulaşır.
- 27.Hafta: bebek 37 cm 1000 grama kilosu ulaşır. Bebeğin uyku ve uyanıklık dönemleri başlar. Göz kapaklarını açıp kapatabilir. Baş parmağını emer.
- 28.Hafta: Bu dönemde, bebekteki hızlı gelişime paralel olarak, anne adayında da hızlı bir kilo alma süreci yaşanır. Ayrıca, anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı olduğu durumlarda, kan uyuşmazlığı iğnesinin yapıldığı haftadır.
- 29.Hafta: Bebeğiniz 39cm ve ağırlığı 1250 grama ulaşır. Anne adayının el ve ayaklarında şişme görülebilir.
- 30.Hafta: Bebek 40 cm ve 1300 gram ağırlığındadır. Bebeğin dış dünyaya daha hazır hale gelebilmesi için dokuların altındaki yağ hücreleri gelişir. Bu sayede, dış dünyada vücut sıcaklığı dengelenebilir. Bu yağlanma ile beraber, bebeğin kilosunda da artış olur.
- 31.Hafta: bebek 43 cm ve 15oo gram ağırlığındadır.Yalancı doğum sancıları oluşmaya başlayabilir. Rahminiz göbek deliğinizin 4 cm yukarısındadır. Bebeğin uyku ve uyanıklık dönemleri devam eder.
- 32.Hafta: Bebek 45 cm ve 1700 gram ağırlığındadır. Bebekteki kilo artışına paralel olarak, annede bel ve sırt ağrıları artabilir.
- 33.Hafta: Bebek 46 cm ve 1750 gram ağırlığındadırBebek, doğum pozisyonuna geçmeye başlar. Bebeğin cilt altı dokusu kalınlaşmaktadır
- 34.Hafta: Bebek 47 cm 2000 gram ağırlığındadır. Hamileliğin sonuna yaklaşıldığı bu dönemde, bebekteki kilo artışı, annenin karnının iyice büyümesine ve hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur.
- 35.Hafta: Bebek 47 cm 2300 gram ağırlığındadıBebekte sinir sitemi ve ciğerler daha güçlü hale gelir. Bebeğiniz doğum pozisyonunu almıştır. Nst denilen bebeğin kalp atışlarının kaydedildiği test artık yapılmaya başlanır. Doğumu kolaylaştırmaya yönelik kegel egzersizleri ve perine masajı yapılabilir.
- 36.Hafta: Bebek 47-51 cm 2700 gram ağırlığındadır. Bebeğin sindirim sistemi, anne sütünü sindirebilmeye hazır hale gelir. Doğum çantanız hazır bir şekilde beklemeye başlayabilirsiniz. Braxton hicks dediğimiz yalancı doğum sancılarını daha sık hissedersiniz.
- 37.Hafta: Bebek 48-51 cm 2900 gram ağırlığındadıVajinal akıntı ve kasılmalar artar. Bu haftadan sonra doğan bebekler rahatlıkla yaşayabilir. Erken doğum riski sona ermiştir.
- 38.Hafta: Bebeğin dış dünyaya tamamen hazır hale geldiği haftadır. Ortalama 3 kilo ağırlığında ve 49 -21cm uzunluğundadır.
- 39-40. Haftalar: Gebeliğin son haftalarıdır. Bu dönemde, her an doğum gerçekleşebilir.
Gebeliğin 37. Haftasından İtibaren Hangi Durumlarda Doktorunuza Başvurmalısınız?
- Bebeğinizin gün içerisinde hareketleri 10’ dan az olursa,
- Suyunuz gelirse,
- Vajinal kanamanız olursa,
- Akıntınızda kan bulunursa,
- Rahim kasılmalarınız 5 dakika bir düzenli halde olur ise mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Uzun bir maratonun sonuna geldiniz. Artık heran bebeğinizi kucağınıza almak için doğuma gidebilirsiniz. ) ay boyunca bebeğinizin sağlıklı olması sağlıklı doğması için elinizden geleni yaptınız. Doğduktan sonra da sevgiyle ve özenle büyütüceğinize hiç şüphe yok.
Doğum Çantasında Bulunması Gerekenler
Bebeğiniz için
- En az 3 adet %100 pamuklu alt üst takım
- Mevsimine göre hırka, yelek(3 adet)
- Bebeğinizin tırnakları yüzünü çizmesin diye eldiven,
- Kafasını sıcak tutmak için mutlaka şapka,
- Yaz ise ince kış ise kalın pamuklu çorap,
- Portbebe veya puset,
- Yaz ise ince kış ise kalın bebek battaniyesi, (2 adet)
- Yeni doğan bebek bezi,
- Pişik kremi, vücut losyonu,
- Bebeğiniz için ağız mendili (3-4 adet)
- Islak mendil
Anne için
- %100 pamuklu önden düğmeli pijama takımı. (2-3 adet)
- Hastaneye giderken yanınızda mutlaka kimliğiniz ve kişisel bilgilerinizin bulunduğu evraklarınız bulunmalı
- Pamuklu lohusa külotu (2-4 adet)
- Emzirmenizin kolay olması için emzirme sütyeni (2 adet)
- Yelek, hırka ya da sabahlık
- Terlik
- Doğum sonrası fotoğraflarda güzel çıkmak da önemli olduğundan makyaj malzemelerinizi de yanınızda bulundurabilirsiniz
- Kişisel malzemeleriniz (diş fırçası, diş macunu, tarak, el sabunu, deodorant, şarj aleti)
- Doğuma giderken sevdiğiniz şarkıları telefonunuza yüklemeyi de unutmayın
Ankara Gebelik Takibi Fiyatları 2021
Uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen gebelik takibi, anne ve bebek sağlığı için mutlaka gereklidir. Gebelik takibi fiyatları ise klinikten kliniğe değişebilir. Ankara gebelik takibi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.