Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ankara
Yumurtalık kistleri, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen, genellikle iyi huylu kitlelerdir. Hormonal dengenin bozulması, endometriozis hastalığı, gebelik gibi nedenlerle, farklı türlerde yumurtalık kistleri oluşabilir. Kadınlarda oldukça sık rastlanan bir rahatsızlık olan yumurtalık kistleri, özellikle küçük boyutlu olduklarınca, çok bariz semptomlara neden olmayabilir. Ancak, özellikle büyük boyutlu kistler, adet düzensizliği, şiddetli sancı ve karın ağrısı, yoğun adet kanaması, kısırlık gibi birçok şikâyete neden olabilmektedir. Yumurtalık kistlerinin tedavisinde, ilaçla tedaviye cevap alınamadığı durumlarda veya büyük boyutlu, hastada yoğun şikâyete yol açan kistlerin varlığında, cerrahi müdahaleye başvurmak gerekebilir. Yumurtalık kisti ameliyatı, genellikle kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Yazımızın devamında kapalı yumurtalık kisti ameliyatı hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı Ankara için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.
Yumurtalık Kisti Nedir?
Yumurtalık kistleri, yumurtalıkların içerisinde veya üzerinde ortaya çıkan, içi genellikle jelimsi bir sıvıyla dolu olan kitlelerdir. Çoğunluğu iyi huylu olmakla beraber, özellikle boyutlarının büyük olması durumunda, hastalarda şikâyetlere yol açabilirler. Birçoğu hormonal dengedeki düzensizlik nedeniyle ortaya çıkan yumurtalık kistleri, farklı nedenlerle de oluşabilmektedir.
Yumurtalık Kisti Türleri Nelerdir?
Yumurtalık kistleri, fonksiyonel ve patolojik olmak üzere iki farklı gruba ayrılır.
Fonksiyonel Kistler
Kadınlarda yumurtlama döngüsü, oldukça hassas bir hormonal dengeye bağlı olarak gerçekleşir. Bu hormonal dengenin bozulması, yumurtlamanın tamamlanmasını engelleyebilir. Yumurtalıklarda bulunan folikül isimli keseciklerin içerisinde yer alan yumurta hücresi, gerekli olgunluğa erişip çatlayamadığında, kistleşebilir. Folikül kistleri olarak bilinen bu kistler, hormonal dengenin daha da bozulmasına ve adet döngüsünün düzensizleşmesine neden olur.
Fonksiyonel kistler kapsamına giren bir diğer kist türü de, luteal yumurtalık kistleridir. Folikül kesesinin içerisindeki yumurtanın serbest kalması ile birlikte, geride corpus luteum isimli bir doku bırakılır. Bu dokunun kanla dolarak şişmesi sonucunda, luteal kistler oluşur. Ancak luteal kistler, folikül kistleri kadar yaygın değildir.
Patolojik Kistler
Patolojik kistler, dermoid kistleri ve kistadenomlar(sisteinomlar) olmak üzere ikiye ayrılır. Dermoid kistler, 30 yaşın altındaki kadınlarda en çok rastlanan patolojik kist türüdür. Genellikle iyi huylu olmakla beraber, cerrahi müdahale ile alınması önerilir. kistadenomlar ise daha çok, 40 yaş üzeri kadınlarda görülür. Yumurtalıkların dış kısmında oluşurlar ve genelde iyi huyludurlar. Ancak kistadenomların tespit edildiklerinde cerrahi müdahale ile alınmaları önerilir.
Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yumurtalık kistlerinin tedavisinde, kistin yapısı ve türü, boyutu, hastada yol açtığı şikâyetler ve hastanın medikal durumu, tedavinin belirlenmesinde etkili olan faktörlerdir. Kötü huylu olmadığı düşünülen, hormonal bozukluk nedeniyle ortaya çıkan, küçük boyutlu ve büyüme eğilimi göstermeyen kistler genellikle takip edilir.
Kötü huylu olma riski bulunan, patolojik türdeki kistlerde veya hastalarda yoğun şikâyetlere yol açan, büyük boyutlu kistlerin varlığında, cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Bu sayede yumurtalık kistleri, cerrahi tekniklerle çıkartılmış olur.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nedir?
Yumurtalık kisti ameliyatı, overlerde bulunan kistlerin cerrahi müdahale ile çıkartılması işlemidir. Açık veya kapalı ameliyat biçiminde gerçekleştirilir.
Açık yumurtalık kisti ameliyatı, hastanın karın bölgesine yapılan geniş bir kesi ile gerçekleştirilir. Kesi alanının geniş olması, komplikasyon riskini artıran bir faktördür. Ayrıca, hastalarda ameliyat sonrası iyileşme süreci de, kapalı ameliyata oranla daha uzun olur. Dikiş alanının geniş olması ise hastaların genellikle estetik açıdan tercih etmediği bir durumdur. Tüm bu nedenlere, yumurtalık kisti ameliyatı genellikle kapalı yöntemle gerçekleştirilir. Ankara kapalı yumurtalık kisti ameliyatı için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.
Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ankara Nedir?
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı, laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen bir ameliyattır. Birçok yönden avantajlı olan bu yöntemde, iç doku ve organlar, karın bölgesine atılan küçük bir kesi yardımıyla görüntülenir.
Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ankara Nasıl Yapılır?
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatında, hastanın batın bölgesine 1-2 cm boyutlarında, üç veya dört adet kesi atılır. Bu kesilerden içeriye, kamera ve gerekli olan cerrahi aletler yerleştirilir. Bu sayede, yumurtalıklara ulaşılarak, kistlerin çıkartılması sağlanır.
Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Hastadan hastaya değişmekle beraber, kapalı yumurtalık kisti ameliyatı ortalama 2 saat sürer.
Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Sonrası Neler Dikkat Etmek Gerekir?
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı sonrasındaki ilk bir hafta, lekelenme biçiminde vajinal kanamalar görülebilir. Ameliyattan sonraki 20 gün cinsel perhiz uygulanması önerilir. Ameliyattan iki gün sonra duş alınabilir, ancak oturarak banyo yapılması önerilmez. 10 gün süreyle küvet, deniz, havuz, sauna, hamam gibi ortamlara girilmesi tavsiye edilmemektedir.
Ankara Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı Fiyatları 2021
Kapalı yumurtalık kisti operasyonlarının ücretleri, klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ankara kapalı yumurtalık kisti fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.