Pap Smear ve HPV Taraması Ankara

    Pap smear testi, rahim ağzı kanseri taraması amacıyla başvurulan bir yöntemdir. Daha oluşum aşamasında olan ve kanser riski barındıran lezyonların tespit edilmesi amacıyla uygulanır. Rahim ağzı kanseri riskine en çok neden olan faktör, HPV virüsüdür. 200’e yakın çeşidi bulunan HPV virüsünün, belirli tipleri kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olur. HPV testi ile serviks bölgesinde bulunan, kansere neden olma olasılığı yüksek tipteki virüs DNA parçalarının tespit edilmesi mümkündür. Düzenli aralıklarla uygulanan Pap Smear ve HPV taraması testleri, rahim ağzı kanserinin, kanser daha henüz oluşmamışken teşhisini mümkün kılar. Bu nedenle, bu tarama testleri rahim ağzı kanserine karşı, hayat kurtarıcı bir rol oynamaktadır. Yazımızın devamında Pap Smear ve HPV taraması hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Pap smear ve HPV taraması Ankara için kliniğimizle iletişime geçerek; Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.

    Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

    Rahim ağzı kanseri, kadınlarda ölüm nedeni olarak 10. sırada yer alan, oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Dünyada kadınlarda görülme sıklığı en çok olan 4. kanser türüdür. Serviks kanseri olarak da bilinen bu kanser türünde, en temel neden olarak karşımıza genellikle HPV virüsü çıkar. Human Papilloma Virüsü’nün baş harflerinden oluşan HPV, 200’e yakın çeşidi olan bir virüstür. Bunlar içerisinden bilinen 20 tanesi ise rahim ağzı kanseri açısından risk barındırır.

    Kadınlarda görülme sıklığı oldukça yaygın olan, hayati tehlike riski yüksek bir hastalık olan rahim ağzı kanserine karşı korunma yolları oldukça önemlidir. Bu korunma yollarından en önemlileri, hastalığın erken teşhisini mümkün kılan düzenli jinekolojik muayeneler ve tarama testleridir. Rahim ağzı kanserinin oldukça erken safhalarda teşhisini mümkün kılan Pap Smear testi ve HPV testi olmak üzere iki farklı testten söz etmek mümkündür.

    Pap Smear Testi Nedir?

    Pap Smear testi, rahim ağzındaki kanser öncesi lezyonların tespit edilmesini sağlayan bir tarama testidir. Aynı zamanda, kanseröz lezyonların da tedaviye cevap verecekleri aşamada teşhis edilmesini mümkün kılar. 1940’lı yıllardan beri kullanılan Pap Smear testi, uygulaması da oldukça kolay bir test olarak karşımıza çıkar. Vajina veya serviksten alınan sürüntü örneklerinin teste tabi tutulması ile sonuç verir.

    Pap Smear testi ile rahim ağzındaki hücresel düzensizlikler, kanser öncesi lezyonlar ve enfeksiyonlar tespit edilebilir. Rahim ağzı kanserinin erken teşhisini mümkün kılmakla beraber, rahim içindeki tabakada gelişebilecek endometrium kanserinin erken teşhisine de katkı sağlar.

    HPV Testi Nedir?

    HPV DNA testi olarak da bilinen bu test rahim ağzının, kansere yol açabilen HPV tiplerinin DNA parçaları açısından incelenmesini sağlar. Vajina veya serviksten alınan sürüntü örneği, kansere yol açan HPV tiplerinin DNA’sını barındırıp barındırmadığı yönünden incelemeye alınır. Özellikle rahim ağzı kanseri riski barındıran, HPV Tip 16 ve HPV Tip 18 gibi yüksek riskli virüs türleri açısından değerlendirilme yapılır.

    Ankara Pap Smear ve HPV taraması için kliniğimizle iletişme geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.

    Pap Smear ve HPV Taraması Ankara Nasıl Yapılır?

    Pap Smear testi ve HPV taraması aynı anda alınan, tek bir sürüntü örneği ile gerçekleştirilebilir. Sürüntü örneği alınabilmesi için hasta, jinekolojik muayene masasına alınır. Rahim ağzına ulaşılabilmesi amacıyla vajinal duvarlar, spekulum yardımıyla aralanır. Yumuşak bir fırça veya spatula yardımı ile rahim ağzı bölgesinde sürüntü örneği toplanır. Alınan bu örneğin lam ismi verilen bir cam yüzeye yayılarak, mikroskop altında incelenmesi ile pap smear testi gerçekleştirilmiş olur. Alınan sürüntü örneğinin, polimeraz zincir reaksiyonu gibi yöntemler vasıtasıyla HPV DNA’sı yönünden incelenmesi ile de HPV testi gerçekleştirilir.

    Pap Smear ve HPV Taraması Ankara Ne Zaman Yaptırılır?

    Rahim ağzı kanserine karşı oldukça erken safhalarda teşhis imkânı veren bu testler, cinsel yönden aktif olan tüm kadınlar tarafından belirli aralıklarla yaptırılmalıdır. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, Pap Smear ve HPV taraması testlerinin uygulanma sıklığı;

    • 20-30 yaş arası kadınlarda, her üç yılda bir smear testi,
    • 30-65 yaş arası kadınlarda, her beş yılda bir pap smear ve HPV taraması testlerinin birlikte uygulanması şeklindedir.

    66 yaş üzeri kadınlarda ise; son 10 yıl içerisinde iki HPV ve Pap Smear testinin negatif sonuçlanması ile beraber, tarama durdurulabilir.

    Ankara Pap Smear ve HPV Taraması Fiyatları 2021

    Pap Smear ve HPV taraması fiyatları klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ankara Pap smear ve HPV taraması fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi