Rahim Duvarı Kalınlaşması Ankara

    Rahim; kas dokusundan oluşan, gebelik döneminde bebeğin gelişimini tamamlayarak dış dünyaya hazırlandığı organdır. Kadınlarda her adet döngüsü içerisinde, rahim içi tabaka, hormonların etkisiyle kalınlaşıp, incelir. Olası bir gebelik durumunda, döllenmiş yumurtanın kalınlaşmış rahim duvarına tutunması daha kolay olacağı için, endometrial tabaka olarak isimlendirilen bu doku, kalınlaşır. Gebeliğin gerçekleşmemesi halinde ise endometrial tabaka dökülerek, regl kanaması ile dışarı atılır ve rahim duvarı tekrardan incelmiş olur. Ancak bazı durumlarda, hormonal düzendeki bozulmalar ve farklı faktörlerin etkisi ile rahim duvarı, olması gerekenden daha fazla kalınlaşabilir veya tekrardan incelmeyebilir. Endometrial hiperplazi olarak adlandırılan bu durum, hastalarda istenmeyen şikâyetlerin oluşmasına neden olabilir. Yazımızın devamında rahim duvarı kalınlaşması ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Rahim duvarı kalınlaşması Ankara tanı ve tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Ankara Nedir?

    Rahim duvarı kalınlaşması, rahmin içindeki endometrial dokusunun, normalde fazla büyümesi ile ortaya çıkan bir sorundur. Rahim içindeki bu endometrial doku, normal bir adet döngüsü içinde, vücutta salgılanan hormonların etkisiyle, belirli dönemlerde kalınlaşır. Bu kalınlaşma rahmin, olası bir gebelik durumu için hazır olmasını sağlar. Kalınlaşma sayesinde, döllenmiş olan yumurta, rahim duvarına daha rahat tutunur. Gebelik gerçekleşmediğinde ise endometrial tabaka pul pul dökülerek, tekrardan incelir. Dökülen endometrial tabaka, regl kanaması ile vücuttan atılır.

    Endometrial tabakanın gerektiği şekilde tekrardan incelmediği durumlarda veya olması gerekenden fazla büyümüş endometrial doku söz konusu olduğunda, rahim duvarı kalınlaşması ortaya çıkar.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Ankara Neden Olur?

    Adet döngüsü içerisinde, vücutta farklı dönemlerde farklı hormonlar salgılanır. Östrojen hormonu seviyesinde artış olması, rahim içindeki endometrial tabakanın kalınlaşmasını sağlar. Bu durum, vücudun gebeliğe kendini hazırlama yöntemidir. Gebelik gerçekleşmediğinde, östrojen hormonu seviyesi tekrardan düşer ve progesteron hormonu seviyesinde artış olur. Progesteron seviyesinde artış olması ile beraber, endometrial tabaka dökülüp, incelmeye başlar.

    Hormonal dengedeki bu düzen bozulduğunda, endometrium tabakası olması gerektiğinden kalın bir hale gelebilir. Endometrial hiperplazi olarak adlandırılan bu durum, genellikle progesteron hormonu seviyesinin yeterli düzeyde olmadığı koşullarda ortaya çıkar. Östrojen seviyesindeki artış, gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda, progesteron seviyesindeki artışla dengelenir. Ancak, progesteron hormonu yeterince salgılanmadığında, rahim duvarında olması gereken incelme oluşmayabilir.

    Hormonal dengede bozulmaya yol açarak, rahim duvarı kalınlaşmasına neden olan başlıca faktörler;

    • Menopoz sonrasında progesteron hormonunun salgılanmaması,
    • Polikistik over sendromu,
    • Diyabet, tiroid gibi kronik hastalıklar,
    • Fazla kilo,
    • Yumurtalık kistleri, olarak karşımıza çıkar.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

    Rahim duvarı kalınlaşması durumunda ortaya çıkan başlıca belirtiler;

    • Regl kanamasının çok yoğun olması,
    • Adet döneminin normalde uzun sürmesi,
    • Şiddetli regl sancıları,
    • Ara kanamalar ve düzensiz adet döngüsü,
    • Kahverengi vajinal akıntı,
    • Menopoz sonrası görülen vajinal kanama olarak karşımıza çıkar.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Türleri Nelerdir?

    Rahim duvarı kalınlaşması;

    • Basit hiperplazi,
    • Kompleks hiperplazi,
    • Basit atipili hiperplazi,
    • Kompleks atipili hiperplazi olarak dörde ayrılır.

    Atipili rahim duvarı kalınlaşması, kanser riski taşıyan gruptur. Kanser riskinin en yoğun görüldüğü tür, kompleks atipili hiperplazi olarak karşımıza çıkar. Basit hiperplazi ise çoğunlukla kanser riski taşımaz. Ancak rahim duvarı kalınlaşması, beraberinde ciddi hastalıkların da riskini barındırma ihtimali taşıdığı için mutlaka uzman hekime başvurmayı gerektiren bir durumdur. Ankara rahim duvarı kalınlaşması tanı ve tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Rahim duvarı kalınlaşması tedavisinde, hastanın genetik yapısı, mevcut medikal durumu, gebelik planları, rahim duvarı kalınlaşmasının türü gibi faktörler dikkate alınır. Bu faktörlerin değerlendirilmesi yapılarak, ilaçla veya cerrahi yöntemlerle tedavi seçeneklerine başvurulur.

    Rahim duvarı kalınlaşmasının ilaçla tedavisinde, hormonal dengenin sağlanabilmesi için gerekli olan ilaçlar reçete edilir. Böylece, östrojen ve progesteron dengesinin korunması amaçlanır. Rahim duvarındaki kalınlaşmış doku, atipili hücreler barındırdığında ise kanser riskine karşı, cerrahi müdahaleden yararlanılması gerekebilir. Bu durumda, rahmin ameliyatla alınması söz konusu olabilir.

    Ankara Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavi Fiyatları 2021

    Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi, hasta özelinde planlanan bir süreçtir. Bu nedenle, tedavi sürecinde yararlanılan uygulamalar ve tedavi fiyatları değişiklik gösterebilir. Ankara rahim duvarı kalınlaşması tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi