Şeker Yükleme Testi Ankara

    Gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında uygulanan şeker yükleme testi, anne adayının gestasyonel diyabet açısından değerlendirilmesi amacıyla yapılan bir tarama testidir.  Gestasyonel diyabet, hamilelik dönemindeki kadınlarda oldukça sık rastlanan bir sorun olarak karşımıza çıkar. Gebelik şekeri olarak da bilinen gestasyonel diyabet, daha önce şeker hastalığı olmayan kadınlarda, hamilelik döneminde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Her 20 gebelikten 1’inde karşılaşılabilen bu problem, anne ve bebek sağlığını riske atacağı için erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle, gerçekleştirilen şeker yükleme testi ile anne adayında yüksek kan şekeri olup olmadığı belirlenir. Anne adayında gebelik şekeri tespit edilmesi durumunda, gerekli olan tedavi yöntemlerine başvurulur. Yazımızın devamında şeker yükleme testi hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Şeker yükleme testi Ankara için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.

    Hamilelikte Tarama Testleri Nelerdir?

    Gebelik süreci boyunca, anne ve bebek sağlığının korunması amacıyla gebelik takibi yapılır. Yapılan bu gebelik takibi sürecinde, bebeğin gelişiminin ve anne sağlığının kontrol altında tutulması için birtakım tarama testlerine başvurulur. Hamilelik sürecinde başvurulan tarama testleri;

    • İkili tarama testi,
    • Üçlü tarama testi,
    • Şeker yükleme testi,
    • İdrar yolları enfeksiyonu testi,
    • NST testi olarak karşımıza çıkar.

    Gerçekleştirilen bu testler, bebekte gelişimsel herhangi bir problem olup olmadığı ve anne adayının sağlığı hakkında, kadın doğum uzmanı hekime detaylı bilgi sağlar.

    Şeker Yükleme Testi Ankara Nedir?

    Gebelik sürecinde uygulanan tarama testlerinden bir tanesi olan şeker yüklemesi, anne adayının sağlığı hakkında bilgi verir. Gebelik şekeri olarak da bilinen gestasyonel diyabet, hamilelik dönemindeki kadınlarda oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Gestasyonel diyabet, daha önceden şeker hastası olmayan kadınlarda, gebelikle birlikte ortaya çıkar. Anne adayının kanındaki glikoz seviyesinin yükselmesi, hem annenin, hem de bebeğin sağlığı açısından risk oluşturur. Her 20 hamilelikten 1’inde görülebilen bu durum, şeker yükleme testi yapılarak erkenden teşhis edilebilir.

    Kandaki şeker seviyesinin yükselmesi, çok belirgin semptomlar açığa çıkarmayabilir. Bu nedenle, gebelik şekeri test yapılmaksızın teşhis edilemeyebilir. Ancak, hamileliğin 24.-28. haftaları arasında uygulanan şeker yükleme testi ile gestasyonel diyabetin erken teşhisi mümkün hale gelir. Ankara şeker yükleme testi hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Demet Kokanalı’dan randevu alabilirsiniz.

    Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

    50 gr. glikoz tarama testi olarak da bilinen şeker yükleme testi, hamileliğin 24. ve 28. haftaları arasında uygulanan bir tarama testidir. Testin bu şekilde adlandırılmasının nedeni, hastalara 50 gram glikoz içeren bir su içirilmesidir. Anne adayının glikoz içeren bu suyu içmesinden 1 saat sonra, venöz plazma glikoz düzeyi ölçülerek kan şekeri seviyesine bakılır.

    Şeker yükleme testi esnasında, anne adayının aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınması ve kendini çok yormaması gerekir. Ayrıca, şeker yüklemesi esnasında, anne adayının herhangi bir şey yememesi de çok önemlidir. Aksi hallerde test, doğru sonuç vermeyebilir.

    Test sonucunda, kan şekeri seviyesi 140 mg/dL ve üzerinde olan anne adayları, gebelik şekeri yönünden risk grubundadır. Ancak, teşhisin kesinleştirilebilmesi için ikinci bir test daha uygulanması gerekir.  Bu nedenle anne adayları, oral glikoz tolerans testine alınır.

    OGTT testi olarak da bilinen bu işlem, anne adayının 100 gram glikoz içeren bir su içmesi ile gerçekleştirilir. Akabinde, anne adayının kan şekeri seviyesi, üç saat boyunca düzenli olarak takip edilir. Bu üç saatlik süreç içerisinde, 4 kez gerçekleştirilen kan şekeri testinin 2’sinde anormal sonuçlar ortaya çıktığında, gestasyonel diyabet teşhisi koymak mümkündür.

    Gebelik Şekeri Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Gebelik şekeri olduğu tespit edilen anne adaylarında, anne ve bebek sağlığının korunabilmesi için bir takım tedavi yöntemlerine başvurulur. Gestasyonel diyabetin kontrol altında alınabilmesi için anneye yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Şeker seviyesini kontrol altına alacak şekilde beslenme programları ve düzenli egzersiz planları oluşturulur. Eğer bu tür yaşam tarzı değişiklikleri ile kan şekeri seviyesi kontrol altına alınamazsa, ilaçla tedavi yöntemine başvurulması gerekir. İlaçla tedavide, anne adayına verilen insülin hormonu ile kan şekeri seviyesi kontrol altına alınır.

    Şeker Yükleme Testi Ankara Fiyatları 2021

    Şeker yükleme testi fiyatları klinikten kliniğe değişebilir. Ayrıca, test sonuçlarına bağlı olarak bazı hastalarda OGTT testi de uygulanması gerekebilir. Ankara şeker yükleme testi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi